2 Ekim 2009 Cuma

CEP TELEFONU SEÇME REHBERİ- İLK BAKIŞ VE DİKKAT NOKTALARI



Çoğu markette telefonları kurcalamak ve açıp menüde gezinmek şansımız olmaz… Bu durumlarda telefon hakkında fikir sahibi olunacak ipuçları bulunabilir… Tıpta muayenenin bazı kural ve sıraları vardır… İlk kural iyi bir gözlemci olmaktır. Hasta gelirken veya kapıdan girerken bile çoğu hasta hakkında fikir sahibi olunabilir... Yani menüde gezmeden ve dokunmadan bile telefonlar hakkında bazı fikirler oluşabilir...
Telefonlarda ilk olarak yapıldığı malzemeye bir göz gezdirin… Malzeme plastik mi, metal mi, veya kaplama mı… Metal tasarımlar çoğu zaman daha dayanıklıdırlar… Kaplama olan telefonların bu kısımlarında zamanla dökülmeler olacağını gözardı etmeyin… Plastik tasarımlarda da esnemeler ve çatlaklar oluşma şansı bir hayli fazladır…

Tuş takımlarının yapıldığı malzeme, birbirlerine yakınlığı, küçük oluşu ve yerleşim bozukluğu telefon kullanımında başınızı ağrıtabilir… Tuş takımında yetersiz ışık altında ışıklandırma olup olmadığına ve bunun yeterli olup olmadığına bakın derim.. Tuşlar üzerindeki rakam ve harflerin silinebilir yapıda olmamasına ve mümkünse tuşun yumuşak değil sert malzemeden yapılmasına özen gösterin... 4 yönlü navigasyon tuşu bulunan ceplerde alt navigasyon tuşu ile 2 tuşunun yakınlğına ve birine basarken diğerine de basılıp basılmadığına dikkat edin… Bu işlemi diğer tuşlar için de yapabilirsiniz…
Ekran için ise öncelikle toz kaçar yapıda olup olmamasına dikkat etmek gerek… Ekran ön kısmında koruyucu cam bulunması ekranın darbelerde dayanıklı olmasını sağlar.. Parmak izi bırakıp bırakmadığı ve çabuk kirlenecek bir yapıda olup olmadığına dikkat edin… Bunun dışında ekran açılmadan çok şey söylemek yanlış olabilir… Gerisi sonra…
Açma kapama tuşu; genellikle pahalı ve kaliteli telefonlarda ayrı bir tuş ile olurken, ucuz fiyatlı ve düşük kaliteli telefonlarda genellikle çağrı sonlandırma (No) tuşuna uzun süre basmak ile mümkün olabilmektedir…
Bir veya daha çok ayrı hoparlörü var mı, yoksa tüm sesler ahizeden mi çıkıyor bu önemli olabilir. Ahizeden ses veren telefonlarda uyarı seslerini duymakta zorlanabilirsiniz…
Hafıza kartı, USB girişi vb girişlerinde kapak olması telefona estetik olarak güzellik katarken aynı zamanda su ve tozdan da koruyacaktır…
Pil kapağı da kolay açılır ve takılır cinsten olmalıdır. Çok SIM kart takan ve çıkaran biriyseniz veya hafıza kartı telefon iç kısmındaysa zor açılan bir kapak çok can sıkıcı olabilir..
Telefon kameralı ise kamera kapağı olmasına dikkat edin… Yoksa kameranız çizilebilir, kırılabilir veya tozlanabilir.
Ayrıca telefonu kenarlarında 3.5 mm kulaklık girişi, ses açma kapama tuşları, kamera çekimi için tuşlar ve galeri tuşları, tuş kilidi tuşları olabilir. Eğer alakanızı cezbediyorsa dikkkatle inceleyin derim….

Yine istiridye veya kayar kapaklı ise açık ve kapalı kapak konumlarında ekran ve tuşların bulunduğu kısımları oynak yapıda kırılgan durmadığına dikkat edin. Yine kayar kapaklı ve istiridye kapaklı telefonlarda telefonun kapağının kapalı olduğu durumda diğer tuşlar göz önünde olmasa bile 4 yönlü navigasyon tuşu, seçim tuşları ve yes-no tuşlarının açıkta kalıyor olması telefonu açmadan kurcalamanıza yardımcı olabilir.
Gün ışığını algılayan sensör yaklaşık 2 mm çaplı bir bölgedir. Dikkat… Bu pil tasarrufu için önemlidir. gereksiz yere gündüz vakti tuş ışıklarınız yansın istemezsiniz galiba...
Telefonda pil varsa çıkarıp SIM kart yuvasına bir bakın. SIM kart kolay takılıp çıkarılabiliyor mu buna dikkat edin. Yine burada yazan model alt tipi, IMEI numarasını vs not edin.. Telefonu açtığınızda IMEI numarasına bakın ve uyumlu değilse bu telefon gümrüğe uygunsuz maldır veya bir sorun vardır... Dikkat!
Yine pil kapağı altındaki vidaları yakından inceleyin. Eğer üzerinde çizikler varsa veya yuvası bozulmuşsa açılmış bir telefondur…
İkinci bir kamera varsa bu kameranın yerleşimine dikkat edin… 3G konuşma sırasında sevdiğiniz insan sizin yüzünüzü görürken siz telefonunuzun arkası ile konuşmayın... :)

Kutu içeriği

Kutunun ilk defa yanınızda açılmış olmasına ve gözleriniz önünde kapatılmasına dikkat edin… Kutu hasarlı durumda ise görevliden yenisini istemekten çekinmeyin…
Önce kutuya dışarıdan bakın… Kaliteli kutu genellikle kaliteli malı gösterir. (istisnalar kaideyi bozmaz… :))
Unutmadan söyleyeyim… fTelefonu alır almaz aturanızı hemen kutunu uygun bir yerine koyun. Fatura bulmanın en kolay yolu budur…
Çoğu modelde kutuda sadece pil, garanti belgesi, kullanıcı klavuzu ve şarj cihazı bulunurken pahalı ve kaliteli ürünler yanlarında çok daha fazlasını sunmakta… Neler olabilir derseseniz; yedek kapaklar, yedek piller, USB ve veri bağlantı kabloları, kılıflar, hafıza kartları, temizleme bezleri, bileklikler (telefona takılan)… Bunları internetten kontrol ederek eksikleri görün…
Şarj aleti büyük olmasın mümkünse… Çünkü seyahatlerde taşıması sıkıntı oabilir. USB üzerinden şarj olan mdeller çoğu yerde şarj ihtiyarcınızı karşılar. Sık kullanılan Nokia modellerinin belki de en önemli avantajı şarj cihazının kolay bulunur olmasıdır… :) Ayrıca ülkemiz elektrik standardlarına uygun şarj cihazları olmalı… Kaçak yollarla alınan telefonlar yanabilir…
Pil genelde kutudadır ve bir kutu veya poşet içinde yer alır… pil üzerindedki hologramı kotrol edin.. Sahteleriyle ayırmalısınız. Ayıramıyorsanız üzerindeki seri numarası bu konuda size yardımcı olacaktır… Sahte pil hem şarjınızı az süre götürür hem de standardlara uygun olmadığından kanserojen olabilir...

Boyutlar ve şekil; Eğer telefonunuzu kılıf yerne cebinizde taşıyorsanız ince ve küçük boyutlu telefonları tercih edin… Kayar kapaklı telefonlar cebinizden çıkarırken açılabileceği için bu sizin için sıkıntı yaratacaksa tercih etmeyin… Telefonu elinize aldığınızda tam olarak oturup oturmadığına ve elinizde rahatsızlık veri vermediğine dikkat edin… Telefonun köşe kısımlarının yuvarlatılmış olması elinize daha rahat oturumunu sağlayabilir… Kayar veya istiridye kapaklı ise tek elle rahat açılıp açılmadığına dikkat edin...


Önerilerinizi bekliyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Popüler Yayınlar

fiyat etiketlerinde SAR değeri yazılsın mı?