4 Ekim 2009 Pazar

ünlü markalar nasıl?


Kodak
Kodak'ın kurucusu olan George Eastman, yıllardır kamera ve film dünyasına öncülük eden bu şirkete 1888 yılında bizzat kendisi bu ismi vermiştir. Kısa, akılda kalıcı ve söylenişi kolay bir marka ismi seçmeye özen gösteren Eastman, Kodak isminden bir hayli umutluydu.


Nintendo

İsmi İngilizce'den dilimize çevrildiğinde 'Şansını cennete bırak' gibi bir anlama gelen Nintendo, günümüzde video oyun endüstrisinin en önemli aktörlerinin başında yer alıyor. 1989 yılında adını tüm dünyaya duyurmaya başlayan Nintendo, oyun konsolları pazarında da liderliğini sürdürüyor













Sony

Koreli rakibi Samsung'a göre nispeten daha genç olan Sony, ilk kez 1946 yılında Tokyo Tshushin Kokyo ismiyle ortaya çıktı. İlk yıllarda pirinç ocağı üretimiyle satışlarını gerçekleştiren Sony, 1955 yılından itibaren Latincede 'genç delikanlı' anlamına gelen Sonny'den esinlenerek Sony ismini aldı ve yoluna devam etti. Portatif TV'lerden Walkman'e, PS serisinden CD/DVD çalara kadar geniş yelpazede ürünleri bulunan şirket, bugün dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alıyor.














Sega

Hayatına 1940 yılında Hawaii'de başlayan Sega, o yıllarda daha çok pinball makinelerinde boy gösteriyordu. 1951 yılında ise Japonya'nın başkenti Tokyo'ya taşınan Sega, ismini 'Services Games' olarak yeniden belirledi ve Amerikan ordusu için çalışmalarını bir süre sürdürdü. 1965 yılında ise Rosen Enterprises isimli bir başka şirketle yollarını birleştiren Sega, Services Games olan ismini kısaltarak bugün dünyanın çok iyi tanıdığı SEGA ismini aldı.








Nokia

Dünyanın bir numaralı cep telefonu üreticisi olan Nokia, ilk kurulduğu yıllarda bu sektörde faaliyet göstermiyordu. Hayatına ilk olarak 1865 yılında Finlandiya'nın Tampere şehrinde başlayan şirket, o yıllar daha çok bir kağıt üreticisi konumundaydı. Şirketin patronu olan Fredrik Idestam, daha sonra Finlandiya'nın Nokia isimli bir bölgesinde yeni bir fabrika açtı ve şirketin isminin de bu bölgenin ismiyle aynı olmasını uygun gördü.

Cisco Systems

1984 yılında kurulan Cisco Systems, adını ABD eyaletlerinden San Francisco'dan aldı.


Atari

Video oyunları sektöründe adını tüm dünyaya duyuran bir diğer isim ise Atari oldu. Adını Go isimli bir oyundan alan Atari, oyuncu ya da oyuncu gruplarının sahip olduğu taşların rakipleri tarafından ele geçirilme tehdidi altında olduğunu ifade ediyordu.


Toshiba

Tüketici elektroniği pazarındaki bilinen en eski şirket olan Toshiba, hayatına 1875 yılında Tanaka Seizo-Sho ismi altında telefon mühendisliği firması olarak başladı. 1899 yılında Tokyo Denki ismini alan şirket, 1939 yılından itibaren ise Tokyo Shibaura Electric şirketi olarak hayatına devam etti. Sanyo
Sanyo, Japonya'da bulunan Hint, Atlas ve Pasifik okyanuslarını ifade ediyor. Sanyo'nun kurucusu, tüm dünyaya ulaşmak istediğinden, şirkete isim koyarken tüm dünyaya suları uzanan bu okyanuslardan ilham aldı.

Seiko

Dünyanın tanıdığı bu saat üreticisi, adını Japonca'da 'zarif' ve 'başarı' anlamına gelen iki kelimenin kısaltmalarından alıyor.

Canon

Bir şirket olmaktan öte, Precision Optical Unstruments Laboratory şirketinin bir markası olan Canon, hayatına 1993 yılında kamera üretimiyle başladı. Kwanon adı altında üretilen bu ilk kameralar 1995 yılından sonra yerini ticari marka olarak 'Canon'a bıraktı. Benzer anlamlara gelen Kwanon ve Canon, İngilizce'de 'criterion' olarak geçen 'kriter' kelimesinden anlamına geliyor.




Sharp

Dünyanın ünlü Japon markalarından biri olan ünlü LCD TV devi Sharp, ismini "Ever-Sharp" isimli kalemden alıyor. 1925 yılında tüketici elektroniği pazarına giren Sharp, o yıllarda Japonya'nın ilk kristal radyo üreticilerinden biriydi.



Magnavox

1915 yılında Edwin Pridham ve Peter Jensen tarafından kurulan Magnavox, adını Latince'de 'yüksek ses' anlamına gelen 'Magnavox' kelimesinden alıyor.

Coleco


Kuruluş yıllarında bugünkünden farklı bir sektörde olan ve ayakkabı derisiyle uğraşan Coleco, adını 'Connecticut Leather Company' isminin kısaltmasından alıyor.


Samsung

Tüketici elektroniği pazarına aslında oldukça yeni olan Koreli şirket, hayatına 1969 yılında Samsung-Sanyo Electric Company ismi altında başladı. Aslında kökleri 1939 yılına kadar uzanan ve Byung-Chull tarafından kurulan Samsung-Sanyo Electric Company, o yıllarda sebze, meyve ve balık ihracatıyla uğraşıyordu. 1970'li yılların sonuna doğru tekstil ve inşaat endüstrisiyle daha yakından ilgilenen şirket, bunun yanında tüketicilerine renkli TV'ler de sunuyordu. Sonraki 10 yılında uçak yapımına odaklanan Samsung-Sanyo Electronic Company, o yıllarda dünyanın en küçük video kaydedicilerini üretiyordu. Bugün ise Sony gibi dev markalarla rekabet içinde olan Samsung, milyar dolarlık satış rakamıyla dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri. İsmini Kore dilinden alan Samsung'un kelime anlamı "üç yıldız" demektir.

Apple


Her eve bilgisayar girme rüyası 1970’li yılların sonlarında Apple’ın kişisel bilgisayarının doğuşuyla hız kazandı. Renkli grafikleriyle ev kullanıcılarının ilgisini çekmeyi başaran Apple’ın kurucularından Steve Jobs, Apple bilgisayarlarını ilk önce yatak odasında, burası küçük gelmeye başlayınca evlerinin garajında üretmeye başladı. Jobs, Reed College’da bir dönem okuduktan sonra üniversiteyi bıraktı. Ruhsal aydınlanma aramak için Hindistan’a giden Jobs, dönüşte Hint kıyafetleri ve tıraş edilmiş kel kafası ile Atari bilgisayarda çalışmaya başladı. Kısa süre sonra da Apple I için çalışmalara başlayan Steve Jobs 21 yaşında Apple Computer firmasını 1976 yılında kurdu. 25 yaşına geldiğinde 1980 yılında Apple’ı halka arz etti ve milyonerler dünyasına adım attı. Apple şirketi şu an iMac kişisel bilgisayarlarının ve iPod müzik çalarların üreticisi konumunda bulunuyor. Steve Jobs, 4,4 milyar dolarlık kişisel servetiyle milyarderler listesinde yer alıyor.


LG

Touchphone'ları ve TV'leriyle tanınan LG, iki şirketin birleşmesi sonucu LG ismini aldı. Ev ürünleri üreten Lucky firmasıyla ucuz elektronik cihazlar üreten GoldStar'ın birleşmesiyle ortaya çıkan LG, 1995 yılından sonra GoldStar'ın ortadan kaldırılmasıyla yerini LG Electronics'e bıraktı.


JVC

1927 yılında Yokohama'da kurulan JVC(Japanese Victory Company)'nin kökleri Victor Talking Machine Company'e kadar uzanıyor. İlk yıllar fonograf üretimiyle ilgilenen şirket, daha sonra VHS video kaydedici ve TV pazarına el attı.



Panasonic

Matsushita Electric Industrial şirketi tarafından imal edilen elektrikli aletlerin bir markası olan Panasonic, ilk olarak 1918 yılında ortaya çıktı. Amerika pazarında o yıllar National markasının çok kullanılmasından dolayı Panasonic ismini tercih eden şirket, Japonya'da halen National markası altında faaliyet gösteriyor.




Microsoft

Microsoft doğduğunda Bill Gates 20 yaşındaydı Bill Gates, Harvard Üniversitesi’ne hukuk okumak için girdi fakat özel ilgisi bilgisayar programcılığıydı. 1 Ocak 1975 sayılı Popüler Elektronik dergisinde Altair8800 adlı bilgisayarı görünce bunun için bir program göstermek
istediğini bilgisayar üreticisine söyler. Ancak elinde ne bilgisayar vardır, ne de göstermeyi taahhüt ettiği program. Bill Gates ve Paul Allen 8 haftada programı yazarlar ve Altair8800
üstündeki denemede başarılı olur. Bill Gates, Harvard’ı bırakır ve Altair8800 Firmasının üretim yaptığı şehre taşınır, Microsoft’u kurar. Her ne kadar Bill Gates kadar ön plana çıkmasa da şirketin kurucu ortaklarından olan Paul Allen da Washington Eyalet Üniversitesi’ndeki eğitimini bırakarak Microsoft’un kurulmasını sağlar. Nitekim Bill Gates’in
Harvard’ı bırakmasında Paul Allen’ın etkisi büyüktür.

Google

İnternet dünyasını Google kasırgası kavuruyor. Google basit arayüzü ve hızla sonuç getiren bir arama motoru olarak kurucularını milyarderler listesine sokuverdi. Larry Page ve Sergey Brin, Stanford Üniversitesi’nde doktora çalışmalarında denedikleri arama yöntemi ile yola çıktılar. Doktora çalışmalarına ara verip bu fikrin peşinden koşan iki arkadaş kendilerine yatırım yapacakları işadamları aramaya başlarlar. Sun şirketi kurucularından Andy Bechtolsheim henüz ortada olmayan Google isimli şirkete 100 bin dolar yatırır. Öyle ki resmi anlamda Google şirketi olmadığı için çeki bankada nakde dönüştüremezler ve para bir çekmecede birkaç hafta beklemek zorunda kalır. Yatırımcılardan toplamda 1 milyon dolar toplamayı başaran Page ve Brin, Eylül 1998’de Kaliforniya’da bir arkadaşlarının garajlarında Google şirketini resmen kurarlar. Arama motoru olarak başlayan Google kısa zamanda dev bir şirkete dönüşmeyi başardı. O kadar ki kurulmasından 6 yıl sonra 2004 yılında Google’ın halka arz edilmesiyle Larry Page ve Sergey Brin, Microsoft kurucuları Bill Gates ve Paul Allen’dan daha hızlı milyarderler kulübüne katıldı. Şu an Larry Page ve Sergey Brin 32 yaşında ve her biri yaklaşık 13 milyar dolarlık bir servetleriyle dünya zenginler sıralamasında 12. ve 13. sırada yerlerini aldı. Google, arama motoru dışında birçok alanda faaliyet göstermeye devam ediyor.

Mikrosoft

80’li yıllarda bilgisayarın hayatın her alanına girmesiyle teknoloji şirketlerinin isimleri, sahipleri kulaklarımıza aşina gelmeye başladı. Bu dünyanın ortak özelliklerine bakıldığında göze çarpan iki nokta var: Garaj veya üniversiteyi terk etmek... Bill Gates 50 milyar dolarlık serveti, Windows işletim sistemi ve MSN Messenger ile artık aileden biri. Peki, son 13 yıldır dünyanın en zengini unvanını kimseye bırakmayan bu adam 50 milyar doları kazanmaya nasıl başladı. Harvard Üniversitesi’nde hukuk okumak için girmesine rağmen özel ilgisi bilgisayar programcılığıydı. 1 Ocak 1975 sayılı Popüler Elektronik dergisinde Altair8800 adlı bilgisayarı görünce bunun için bir program göstermek istediğini bilgisayar üreticisine söyler. Ancak elinde ne bilgisayar vardır ne de göstermeyi taahhüt ettiği program. Bill Gates ve Paul Allen 8 haftada programı yazarlar ve Altair8800 üstündeki denemede başarılı olur. Bill Gates, Harvard’ı bırakır ve Altair8800 firmasının üretim yaptığı şehre taşınır, Microsoft’u kurar. Her ne kadar Bill Gates kadar ön plana çıkmasa da şirketin kurucu ortaklarından olan Paul Allen da Washington Eyalet Üniversitesi’ndeki eğitimini bırakarak Microsoft’un kurulmasını sağlar. Nitekim Bill Gates’in Harvard’ı bırakmasında Paul Allen’ın etkisi büyüktür. Allen, 22 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri arasında ilk 10’daki yerini korumaya devam ediyor.

Youtube
Garajda kurulan şirketler listesinin son popüler örneği YouTube. Kullanıcılarının kendi çektikleri videoları paylaştığı bir site olan YouTube kurucusu ise 20’li yaşlardaki 3 arkadaştan oluşuyor. 2005 yılında kurulan şirket, 2006 yılında TIME dergisi tarafından yılın icadı seçildi. YouTube hızla yükselen popülerliği sayesinde 9 Ekim 2006’da Google tarafından 1,6 milyar dolara satın alındı ve sahiplerini zenginler kulübüne dâhil etti.
Dell

80’li yıllarda yazılım alanında Microsoft ile Bill Gates’in adı duyulurken Apple ve IBM’e bilgisayar dünyasından yeni rakipler de doğmaya başladı. Bunların arasından Dell bilgisayarları diğerlerinden pazarlama tekniği ile kendini ayırt ediyordu. Henüz 19 yaşında Texas Üniversitesi’nde okurken Dell bilgisayar şirketini kuran Michael Dell tüketicilere bilgisayarları bir mağaza aracılığı satmıyor, PC Limited dergisine verdiği ilanla müşterilere birebir ulaşmaya çalışıyordu. Bu strateji Dell bilgisayarlarının rakiplerine oranla daha ucuza mal olmasına ve kişilerin ihtiyaçlarına göre cevap vermesine imkan sağladı. İlk yılında 6 milyon dolar ciro yapan şirketin başarısı Dell’in üniversiteyi bırakıp tam zamanlı şirket yöneticiliğiyle sonuçlandı. 2004 yılında Dell dünyanın en çok kâr eden bilgisayar üreticisi olarak 49 milyar dolar ciro ve 3 milyar dolar kâr etti. Michael Dell 41 yaşında 17,1 milyar dolar kişisel servetiyle 2006 yılında dünyanın en zengin 12. milyarderi unvanına sahiptir.

1 yorum:

  1. karakterlerde bir sorun çıktı. hATA İÇİN ÖZÜR DİLERİM... :)

    YanıtlaSil

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Popüler Yayınlar

fiyat etiketlerinde SAR değeri yazılsın mı?