17 Ağustos 2009 Pazartesi

SAR TEHLİKESİ SİZİ SARSMASIN !

Henüz çok yakın zamanda hayatımıza girse de günlük hayatımızın artık bir parçası olmaktan çıkan ve kazandırılan çeşitli özellikler (müzik çalar, kablosuz internet, ofis doküman görüntüleme, navigasyon, projektör özellikleri vs…) nedeniyle neredeyse vücudumuzun bir parçası haline gelen cep telefonları artık çok yaygın bir şekilde kullanılıyor… Henüz çok yeni bir teknoloji olduğundan uzun vadeli zararları konusunda çelişkili bilgiler var… Zararları konusunda kuşku yaratan ise yaydığı elektro manyetik dalgalar…


Nedir bu SAR değeri?

SAR (Specific Absorbtion Rate) yani özgül soğurma oranı, kilogram doku başına yutulan elektromanyetik gücü gösterir. Cep telefonları özellikle iletişim özelliğinin kullanımı sırasında elektromanyetik frekans kullanır. Radyo ve televizyonların kullandığı frekanslar buna örnektir… Cep telefonları ülkemizde GSM 900-1800 mHz frekans aralıklarını kullanır. Bu frekanslar ülkeden ülkeye değişebilir.


SAR nasıl hesaplanıyor?

SAR için sınır değer olarak insan vücudunda bir derecelik sıcaklık artışına neden olan EM güç yutulması kabul edilmiş olup SAR değeri W/kg birimiyle ölçülür.
Bu konuda otorite kabul edilen ICNIRP(International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection)’nin GSM mobil telefonlar için 10 gr’lık kütle başına belirlemiş olduğu limit SAR değeri 2 W/kg’dır.
DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından 1996 yılından beri yürütülen Elektromanyetik Alan Projesinde (WHO-EMF Project) ise cep telefonu SAR değerleri için üst sınıra (0.08 W/kg) yakın olan 0.1 W/kg SAR değeri önerilmektedir.
DSÖ ve ICNIRP arasında dağlar kadar fark olduğu aşikar olsa da sebep muhtemelen düşük SAR değerine sahip cep telefonları üretmenin zorluğu olabilir.
ABD, AB’nin birçok ülkesi ve Türkiye’de 1-2 W/kg arasındaki değerlerdeki telefonları yasal olarak kullanılabilir kabul edilirken, Rusya, İsveç ve İtalya gibi ülkelerde değerler bunlardan çok daha düşük kabul edilmiştir.
Yüksek SAR değerlerine sahip başka cihazlar var mı?
Cep telefonları dışında TV, Radyo, Mikrodalga Fırın, Radar, Sabit Ve Portatif Vericiler, Kişisel Mobil Cihazlar, MR aletleride hatırı sayılır derecede Elektromanyetik dalga yayarlar. Kullanmadığımız sürece bu aletlerden uzak durmak veya elektrik akımını önlemek önemlidir.


Korunmak için cep telefonu kapamak yeterli mi?

Hayır yeterli değil! Cep telefonları olağan bir özellik olarak, şarjı bulunduğu sürece 5 dakika aralıklarla bir sinyal gönderir. Yani pilini çıkarmadığınız sürece elektromanyetik dalgalar yaymasını engelleyemezsiniz.


SAR değeri açısından marka önemli mi?

Her markanın düşük ve yüksek SAR değerine sahip telefonları mevcut olsa da bazı markaların genel olarak düşük SAR değerleri mevcut.


Telefonumun SAR değerini nereden öğrenebilirim?

Kullandığınız mobil telefonun SAR değerini görmek istiyorsanız, http://www.fcc.gov/cgb/sar/ adresinden bütün mobil telefon şirketlerinin bu konudaki sayfalarına yönlendirme yapılıyor.


Yüksek SAR değeri ne gibi zararlar verebilir?

Bilim adamları ve meslekdaşlarımız iletişim sırasında beyin bölgesine yakın oduğu için özellikle bu alana yoğunlaşmışlar ama net sonuçlar elde edememişlerdir. Bu nedenle altta verilen rahatsızlıklar halen kuşkuyla karşılanmaktadır.


Kısa vadelı zararları (24 saat)

Görme alanında daralma
Kalp rahatsızlıkları ve kalp piline zarar vermesi
Hafıza zayıflaması
Yoğun stres ve yorgunluk hissi
İşitme bozuklukları
Konsantrasyon ve dikkat bozulması
Embriyo gelişiminin zarar görmesi
Kulak çınlaması
Abortus riskinin artması
Baş ağrıları ve sersemleme


Uzun vadelı zararları (10 yıl)

Beyin tümörleri
Genetik yapının bozulması
Sperm sayısının azalması
Lenfoma
Cilt kanserleri
Kan beyin bariyerinin zedelenmesi
Hipertansiyon



Bu etkilerden korunabilir miyiz?

Tamamen olmasa da belli ölçülerde zararlarını azaltmak mümkün…

Bu tavsiyeleri dikkate alın…

Öncelikle bir cep telefonu alırken SAR değerini mutlaka öğrenin. Menşei belli olmayan ve SAR değeri bilinmeyen cep telefonlarından uzak durun. Alırken satıcıya sormanızı önermem çünkü büyük ihtimalle bilmiyor olacaktır. Araştırmak size kalmış...

Cep telefonu görüşmelerini mümkün olduğunca kısa tutup gereksiz konuşmalardan kaçınmak, yakında sabit hat varsa onu tercih etmek.

Acil durumlar hariç çocuklara cep telefonu kullandırmamak, telefonları onların yakınında tutmamak.

Cep telefonu görüşmelerini çocuklardan mümkün olduğunca uzakta yapmak.

Hamilelikte cep telefonunu acil durumlar dışında kullanmamak, hamilelik süresince evdeki cep telefonlarını kapalı tutmak.

Cep telefonunu bir kulaklık aracılığıyla kullanmak. (Bu, zararı bütünüyle önlemez, ancak azaltabilir. Çünkü kulaklıkla da radyasyon beyne ulaşır.)

Konuşma dışında cep telefonunun ekstra özelliklerini kullanmaktan kaçınmak (Bir çalar saat, gece boyunca başucunuzda durarak biyolojik ritminizi altüst edecek cep telefonuyla aynı işlevi görecektir.)

Kısa bilgi gönderiminde SMS kullanmak.

Cep telefonlarının en savunmasız zamanda yakalayacağı geceleri cihazı kapatma alışkanlığı kazanmak.

Cep telefonlarının en çok radyasyon yaydığı zamanlar, telefon çaldığı ve çevirdiğiniz numaranın bağlandığı anlardır. Bu sırada telefonu baş bölgesinden uzakta tutmak. (Gelen çağrıyı açtıktan veya karşı taraf görüşmeye açtıktan 1-2 saniye sonra cihazı kulağa götürmek daha güvenlidir.)

Asansör ve otomobil gibi dar ve kapalı alanlarda cep telefonu ile görüşme yapmamak. (Cihaz çekmediği için görüşmenin gerçekleşmesi baz istasyonun daha fazla elektromanyetik radyasyon iletmesini gerektirir.)

Baz istasyonları ve taşıma hatlarını, okul, kreş, hastane ve huzurevi gibi alanların uzağında kurmak. (Radyasyondan en çok zararı çocuklar, hamileler ve yaşlılar görür.)

Harici antenli cep telefonlarini tercih etmek. (Bu artık zor )

Cep telefonunu gün içinde vücudunuzdan olabildiğince uzakta, çantada; çantaniz yoksa, en dış cebinizde tasimak.

Cep telefonlarını elektromanyetik fren sistemli taşıtlarda, petrol istasyonlarında ve hastanelerde kullanmamak.

Cep telefonunu kalp, beyin ve cinsel organlara yakin bir yerde taşımamak.

Yakınınızda bulunan baz istasyonunu kaldırtmak ve servis yetkililerine, istasyonları için sağlığı tehdit etmeyecek yerler seçme konusunda sorumluluklarını hatırlatmak.

Cep telefonunun bir organımız olduğunu zannetmemek, hayatı cep telefonu olmadan idare etmenin yollarını aramak, mümkün mertebe klasik iletişim araçlarını kullanmak.


En düşük sar değerine sahip modeller hangileridr?

Burada marka ve model vermek çok uygun olmasa da ben en büyük 3-4 markanın birer modelini vererek eşitlik sağlamak istiyorum. Biliyorsunuz sonra sanal reklam diye başımız ağrıyabilir…
Samsung F210 0.20 W/kg
Nokia 6267 0.31 W/kg
LG KE970 0.43 W/kg
SonyEricsson K500i 0.53 W/kg

1 yorum:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Popüler Yayınlar

fiyat etiketlerinde SAR değeri yazılsın mı?